Bingohistoria

Bingon har en lång och anrik historia bakom sig, många tror att det är ett svenskt spel från början men faktum är att bingons förfader är italiensk och lanserades redan på 1500-talet. Då startade nämligen ett statligt lotteri i landet med dragningar varje lördag och det spelas än idag.

Spelet liknar den bingo vi spelar idag men det skulle dröja ett tag innan förändringarna som ledde fram till bingo skedde. Det började med att spelet kom att sprida sig ut över Europa tack vare handelsresande. När det kom till Frankrike på 1700-talet så fick det namnet Le lotto och man ändrade reglerna efter eget tycke och smak. Även detta spel spelar vi i Sverige och här heter det helt enkelt Lotto. Så både bingo och Lotto härstammar från samma spel. Sedan for det vidare till Tyskland där man använde spelet för att lära barn olika saker i skolan, ett knep som vi i Sverige fortfarande använder ibland. Bland annat för att lära ut matematik och djurarter i biologin. Så kom det sig att spelet som nu hette Beano kom till USA, det spelades på marknader och gick till på följande sätt; Man köpte lotter med olika nummer på, så drog spelledaren träbrickor med nummer ur en skinnpung och man skulle täcka de nummer man hade på sin lott med torkade bönor. Täckte man sin bricka ropade man Beano! och vann helt enkelt. Detta var på 1920-talet och under en av dessa marknader så var det en leksakshandlare från New York som åkte förbi.

Han blev såklart nyfiken på spelet som lockade så många människor, depressionen hade slagit hårt mot hans lilla leksaksaffär och han behövde något nytt som han kunde tjäna på. Han bestämde sig för att ta med spelet hem och prova det på några vänner. Det gjorde han så och en av dem blev så exalterad att istället för att ropa beano så ropade hen bingo och succén var född. Han började producera och sälja spelet i sin butik och det blev en massiv succé.

1961 var ett speciellt år för oss svenskar, det var nämligen då spelet bingo kom till landet. Det var en idrottsklubb i Skåne som sett spelet spelas i Danmark och man bestämde sig för att pröva det hemma. Dem hade dåligt med pengar i klubben och behövde något att tjäna några extra slantar på. Bingon gjorde såklart succé och det dröjde inte länge innan vi hade hundratalet bingoarrangörer runt om i landet.