Traditionella bingohallar

Bingons historia går långt tillbaka i tiden, det finns de som menar att spelet har sitt ursprung i Italien redan på 1500-talet. Då i form av ett enklare lottospel som sedan spreds över Europa och USA, spelet fick namnet Bingo i USA på 1920-talet. Det var senare, först 1961 som det första officiella bingospelet hölls i Sverige, då var det en idrottsförening vid namn Gunnarstorps IF i Skåne som anordnade det för att få in pengar till klubbkassan. Trenden med Idrottsföreningar som håller i Bingospel har sedan följt med ända fram till våra dagar, och de ca 100 bingohallar som finns runt om i Sverige idag drivs fortfarande av föreningar, både idrottsföreningar och andra helt ideella föreningar.

För att man ska kunna känna sig helt säker på att allt som har med spelet att göra ska gå rätt till och följa lotterilagen finns det idag en organisation som alla bingohallar måste ingå i, den heter SVEBICO, Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation. De jobbar bland annat för att hela spelverksamheten skall öka och är även engagerade i spelmissbruksfrågor. En del av de högre instanser de samarbetar med är Riksidrottsförbundet och Lotteriinspektionen.

Det är roligt att spela bingo och i bingohallarna har inte mycket förändrats sedan ”den gamla goda tiden” skillnaden nu är väl att man inte får röka inomhus och att dragningssystemet alltid är helt datoriserat, annars fungerar det som det alltid har gjort. Det är dessutom inte bara gamla tanter som spelar bingo i bingohallarna längre utan både unga och gamla spelar tillsammans, umgås och trivs. Bingobrickorna måste tryckas i ett av SVEBICO godkänt tryckeri samt vara registrerade på den bingohall som de används i. Tillståndet för att anordna bingospel söker man dock hos Länsstyrelsen.

Det finns alltså ca 100 stycken bingohallar i Sverige idag, från norr till söder och oftast i närheten av där du bor. Det är fortfarande mycket populärt och vore det inte för dem skull många föreningar gå i graven eller behöva skära ner sin verksamhet väldigt mycket, så även om man inte vinner något har man i alla fall gjort en god gärning när man köpte lotten. Sedan bingon startade på 1960-talet har spelet dragit in hela tio miljarder kronor till föreningslivet, vilket inte är någon liten summa.

När du spelar i en Bingohall är den högsta kontantvinsten du kan få utbetald bestämd utav det nationella prisbasbeloppet som år 2010 uppgick till 42 400 kronor. Det finns vissa undantag som till exempel riksbingo, när man spelar samtidigt i flera hallar i landet och kan då betala ut högre belopp till vinnarna.